Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Basarabenii asediază Suceava pentru redobândirea…

Basarabenii asediază Suceava pentru redobândirea cetăţeniei

Ieri dimineata, institutia in care s-a instalat Biroul teritorial pentru cetatenie din Suceava a fost luata cu asalt de peste 100 de cetateni moldoveni care solicitau „redobandirea cetateniei romane”, scrie Ziarul de Iasi.

Cetatenii moldoveni au stat ieri in fata biroului Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, din cadrul Prefecturii Judetului Suceava, ore intregi la rand ca sa-si depuna dosarul pentru a deveni „romani cu acte in regula”.

Incepand cu data de 23 aprilie 2010, de cand Biroul Teritorial pentru Cetatenie din Suceava isi desfasoara activitatea in sediul Prefecturii, in fiecare dimineata, doritorii de a-si redobandi cetatenia romana asteapta sa fie chemati in birou pentru a depune dosarul.

Astfel, in dimineata zilei de ieri in fata usii Prefecturii erau adunati peste 100 de basarabeni care asteptau sa fie primiti in respectivul Birou. Veniti de la ora trei-patru noaptea pentru a se inscrie in listele facute deja de cei care au venit mai inainte, moldovenii au stat la coada pana la ora noua, atunci cand usa din spatele Prefecturii a fost deschisa. Rand pe rand oamenii erau strigati pe nume, conform listei facute dis de dimineata,  in asa fel incat pe la amiaza afara mai asteptau aproximativ 30 de oameni.

O basarabeanca care astepta sa-i fie strigat numele, Diana Sava, din Hancesti, a spus ca a venit de la ora trei si era deja a 64 in lista, a venit cu noaptea-n cap pentru ca sa fie printre primii la deschiderea biroului. Regreta faptul ca multi basarabeni sunt nevoiti sa vina de mai multe ori pentru a completa dosarul din cauza unor mici neregului in acte.

Andrei Nistor din Chisinau, a precizat ca procedura de redobandire a cetateniei romane este foarte grea din cauza birocratiei, dar si pentru ca sunt foarte putini functionari publici care sa se ocupe de aceste cereri, numarul lor fiind destul de mare „

Un alt cetatean al Republicii Moldova, Vasile Guzun, crede ca sansele ca sa redobandeasca cetatenia romana sunt mult mai mari la Suceava decat la Chisinau. „Oricum procesarea dosarelor dureaza destul de mult pentru ca lucreaza foarte putini functionari publici”, este de parere Vasile Guzun.

Dupa verificarea dosarului cetatenii moldoveni au primit de la biroului Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, din cadrul Prefecturii Judetului Suceava cate un talonas care facea dovada depunerii cererii de redobandire a cetateniei, cu numarul dosarului. Programul de lucru al biroului respectiv este de luni pana vineri intre orele 9.00-17.00. La Prefectura in spatiilor puse la dispozitie  se inregistreaza dosarele persoanelor care au dobandit cetatenia romana prin nastere sau prin adoptie si care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau aceasta cetatenie le-a fost ridicata fara voia lor, precum si descendentilor acestora pana la gradul III, la cerere care pot redobandi sau li se poate acorda cetatenia romana, cu posibilitatea pastrarii cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate.

Conform unui comuncat de presa al Autoritatii Nationale pentru Cetatenie  de la inceputul anului in curs au fost inregistrate, , 20.918 cereri de acordare si redobandire a cetateniei romane.

Comisia pentru Cetatenie a solutionat, de la inceputul acestui an, 12.115 cereri. Dintre acestea, 11.399 cereri se refera la redobandirea cetateniei romane formulate de fostii cetateni romani care au pierdut cetatenia romana din motive neimputabile lor, 609 cereri de redobandire a cetateniei romane primite de la fostii cetateni romani care au renuntat la cetatenia romana si 107 cereri de acordare a cetateniei formulate de persoane care nu au avut niciodata cetatnie romana.

www.ziaruldeuiasi.ro